Info over halle

Een korte kennismaking met deze Vlaams-Brabantse stad die centraal ligt tussen Brussel en de zogenaamde taalgrens aan Tubize. De voormalige gemeenten Buizingen, Halle en Lembeek vormen sinds de fusie van 1 januari 1977 de huidige stad.

Halle kan omschreven worden als het regionaal centrum van Zuid-Westbrabant, op commercieel, verkeersmatig gebied en onderwijsgebied, voor inwoners en omringende steden en gemeenten. Op natuurgebied kan je het Hallerbos bewonderen, dat elk jaar terug zijn tapijt uitspreidt van blauwe boshyacinten. Ook Lembeekbos kan wandelaars bekoren en het kanaal Brussel-Charleroi biedt een prima basis voor fietstochten langs de zgn. jachtpaden. Ten westen van Halle strekt zich het Pajottenland uit. Het is een landelijke streek met wijdse akkers, grote hoeven en smalle, bochtige wegen, waarlangs het heerlijk is om te fietsen en te bekomen bij een lekkere geuze of kriek (Lambic).

De deelgemeente Halle ontstond bij een oversteekplaats van de Zenne en kwam tot bloei in de 14de eeuw. Haar middeleeuwse welvaart heeft ze gedeeltelijk te danken aan de talrijke bedevaarders die hier een Mariabeeld kwamen vereren dat in 1267 aan de Sint-Martinuskerk was geschonken. In 1946 werd ze verheven tot Basiliek.

Een andere ommegang met religieuze betekenis is de Sint-Veroonprocessie op Paasmaandag te Lembeek. Elk jaar opnieuw steken een vijfhondertal Lembekenaren zich in oude, kleurrijke soldatenuniformen om het reliekschrijn van Sint-Veroon te begeleiden langs een tocht door de wijde omgeving van het dorp.

Als Bourgondische stad heeft Halle natuurlijk zijn feesten, kermissenén : wie Halle zegt, zegt ook carnaval !Dit feest, dat zijn wortels al eeuwenlang op Halfvasten heeft, brengt de lente tot leven en schudt de winter van zich af door middel van prachtig uitgedoste "chars", oogverblindende kostuums, Vaantjesboeren, Halse Gilles en vooral veel leute en plezier. Haal de zotskap maar boven en beleef enkele schitterende dagen. 
Alaaf, alaaf, alaaf !

En vergeet tenslotte ook niet de aanwezigheid van de VRT-commissaris Witse, onder meer met "zijn" huis in de eigenste Dorpslaan van Buizingen en het politiekantoor, ondergebracht op Sint-Rochus (Halle).

Meer info rond Halle vindt u op de website www.halle.be.
Voor toeristische info klikt u op toerisme of stuurt u een e-mail naar toerisme@halle.be.